Skoči na glavno vsebino
Mehika

Viva la Mexico - V kraljestvu Aztekov in Majev

Datum odhoda: 
16.11.2024
24.12.2024
Trajanje: 
12 dni
Kraj odhoda: 
Ljubljana
Cena: 
od 2549€ po osebi

Mehika je zibelka srednjeveških civilizacij Majev in Aztekov, dežela barv, okusov ter raznolike pokrajine. Obiščemo jo, da se naužijemo najlepših odtenkov deževnega gozda, kjer se skrivajo mogočne piramide. Vabljeni.

 • barvito popotovanje od megalomanske prestolnice Mexico city do Jukatana

 • po sledeh starodavnih civilizacij si ogledamo znamenite piramide in svetišča, vključno s kulturno zakladnico majevskega sveta, arheološkim parkom Chichen Itza

 • vožnja s čolni skozi kanjon in osvežitev v turkiznih slapovih sredi tropskega gozda

 • vključen polpenzion, vstopnine in dobre namestitve

 • ob zvokih mariachev, plesu in tekili, nazdravimo veselju do življenja

 • sladko brezdelje pod palmami na belih peščenih plažah v objemu turkiznega morja  

 

 

Program dogajanja

1. DANSLOVENIJA - CIUDAD DE MEXICO

polet

POLET V NAJVEČJO SVETOVNO PRESTOLNICO
Zbor potnikov na odhodnem letališču (predvidoma LJubljana) in polet preko enega izmed evropskih letališč v Ciudad de Mexico, kjer pristanemo v jutranjih urah naslednjega dne - odvisno od časovnice leta. Prevoz do hotela in nastanitev (ali pa nočitev na letalu) 

2. DANCIUDAD DE MEXICO - XOCHIMILCO

zajtrk, večerja

MESTO PALAČ IN AZTEŠKI PLAVAJOČI VRTOVI
Ogled glavnega mesta Mehike, ki  leži na 2.240 metrih nadmorske višine in je z več kot 22 milijoni prebivalcev ena največjih svetovnih metropol. Ta latinskoameriška prestolnica je zrasla iz ruševin azteškega mesta Tenochtitlan, danes pa predstavlja moderno mesto. Ogled bomo začeli v zgodovinskem središču na trgu Zocalo z  znamenito katedralo, ki velja za največjo baročno stolnico Latinske Amerike in Narodno palačo. Vožnja do znamenitega parka Xochimilco (Pri cvetni gredi), kjer so se Azteki na t. i. plavajočih vrtovih ukvarjali s poljedelstvom. Z barvitimi ladjicami se bomo popeljali na kratek izlet po kanalih, ki so ostali od nekdanjega jezera. Na povratku v središče mesta še postanek v modri hiši (Casa Azul), domu in ateljeju izjemne slikarke Fride Kahlo. Prevzela nas bo eksplozija živih barv ter njena vztrajnost in volja do življenja. Frida Kahlo, žena Diega Riviere spada med nadrealistične slikarke, njena izrazita obsedenost z žensko tematiko pa jo uvršča tudi med kultne osebnosti feminizma.

3. DANCIUDAD DE MEXICO - GUADALUPE - TEOTIHUACAN - PUEBLA

zajtrk, večerja

ČRNA MARIJA IN MESTO KJER SO LJUDJE POSTALI BOGOVI
Vožnja v največje romarsko središče obeh Amerik - cerkev Guadalupe, ki je posvečena črni Madoni, saj naj bi se tu leta 1531 prikazala Marija, zavetnica Latinske Amerike. Devica Guadalupe je simbol Mehike, a se k njej pridejo pokloniti mnogi verujoči iz drugih latinskoameriških držav in Evrope. Nadaljevanje v znameniti Teotihuacan, nekdanjo bleščečo azteško prestolnico, ki je štela kar 200.000 prebivalcev. Teotihuacan je v času razcveta med tretjim in šestim stoletjem zrasel v mesto, ki je oblastniško dirigiralo in nadzorovalo dve tretjini Mehike, Gvatemalo, Belize ter del Hondurasa in Salvadorja. Ogled veličastne piramide Sonca, piramide Meseca in tempelj Pernate kače. Posebej zanimiv bo ogled Ceste mrtvih, po kateri so Azteki vodili ujetnike in jih žrtvovali božanstvom. Vožnja ob vznožju mogočnih vulkanskih gora Iztaccihuatl in še zmeraj aktivnega Popocatepetl-a, s pogledi na vrhove ognjenikov, nas bo pripeljala do kolonialnega mesta Puebla. 

4. DANPUEBLA - CORDOBA - MINATITLAN

zajtrk, večerja

MESTO ANGELOV
Puebla de los Angeles ali »Mesto angelov« z odlično ohranjeno kolonialno arhitekturo, barvitimi pročelji hiš in številnimi cerkvami nas bo očarala. Poimenoval jo je ustanovitelj Fray Julian Garces, saj so mu angeli v sanjah naročili, naj tu zgradi mesto. Obiskali bomo katedralo, kapelico Rosario in se sprehodili po živahnem nakupovalnem delu. Zgodovinsko središče mesta je pod zaščito UNESCA. Navdušile nas bodo fasade hiš okrašene s keramiko – azulejos, katedrala in cerkev sv. Dominika. Regija je znana po mineralnih vodah, ki so ključnega pomena za proizvodnjo mnogih pijač Penafiel. Vožnja do prijetnege Cordobe, ki je znana po zgodovini, kolonialni arhitekturi in sedežu kavne industrije. Obiskali bomo  muzej kave, kjer se seznanimo z zgodovino kavnih nasadov, postopkom pridelave od nabiranja do pražeja in priprave, ter o vplivu kave na lokalno kulturo . Nadaljujemo do Minatitlana. 

5. DANMINATITLAN - TUXLA - SAN CRISTOBAL

zajtrk, večerja

OBISK ZANIMIVIH INDIJANSKIH VASIC
Vstopili bomo v zvezno pokrajino Chiapas in pot nadaljevali v Tuxlo. Tu je tudi najožji del Mehike, saj Tihi in Atlantski ocean ločuje le 328 km. Po bomo nadaljevali mimo mogočnih palm in mangovih dreves do mesta Tuxtla. Postanek v naravnem parku Sumidero, kjer se bomo s hitrimi čolni popeljali po 28 km dolgem kanjonu in občudovali sotesko, ob kateri se dvigajo skoraj 1000 metrov visoke pečine. Park je čudoviti preplet živalskega in eksotičnega rastlinskega sveta. Nadaljevanje vožnje v San Cristobal. Na poti bomo obiskali zanimivi indijanski vasici Zinacantan in San Juan Chamula. Le nekaj kilometrov narazen sta kot dva ločena svetova, ki ju ločuje krščanska vera in stara verovanja. Prihod v San Cristobal, nekdaj glavno mesto in kulturno prestolnico Chiapasa. Večerni sprehod po »pueblo magico«. 

6. DANSAN CRISTOBAL DE LAS CASAS - SLAPOVI AGUA AZUL - PALENQUE

zajtrk, večerja

SLAPOVI TROPSKEGA GOZDA
Sprehod po San Cristobalu, še enem v nizu starodavnih kolonialnih mest, ki se nam bo vtisnilo v spomin zaradi številnih in v pisana oblačila oblečenih Indijancev, potomcev Majev. Nizke, živo pisane fasade hiš, značilni tipični trg v sredini, bogato založena tržnica, slikovita katedrala in cerkvica Sv. Dominika dajejo mestu poseben značaj. Nadaljevanje vožnje v Palenque. Na poti postanek za ogled čudovitih slapov tropskega gozda, Aqua Azul. Osvežitev v turkizni vodi, pa četudi samo z nogami ali rokami, bo več kot dobrodošla. Nadaljevanje poti v Palenque. 

7. DANPALENQUE - CAMPECHE

zajtrk, večerja

MAJEVSKO MESTO V TROPSKEM GOZDU
Globoko v džungli Chiapasa se iz gozda, ki je skril večino mesta, kot privid dvigajo Palenque. Odkopan je le manjši del mesta, a kljub temu velja za enega najlepših majevskih mest, ki je cvetelo v 7. stoletju kot pomembno obredno središče. Obisk znamenitih arheoloških ostankov, kjer se mogočna arhitektura prepleta z bujno vegetacijo tropskega gozda. Nekoč veličastno mesto s pet tisoč stavbami, jih ima danes samo še štiriintrideset. Najveličastnejši med njimi je tempelj napisov, kjer so leta 1952 našli grob svečenika, prekritega z osemtonsko ploščo. Prihod v mesto Campeche, ki je obdano z obzidjem. 

8. DANCAMPECHE - KABAH - UXMAL – MERIDA

zajtrk, večerja

ČAROVNIŠKA MAJEVSKA PIRAMIDA
Dan bomo začeli z raziskovanjem mesta Kabah, ki sodi med večje majevske kraje. Našo pozornost bosta pritegnila predvsem sloviti »Codz - Poop« ali Palača mask in slavolok, ki v majevskem svetu veljata za največja. Nadaljevanje do majevskega mesta Uxmal, ki je z znamenitim nunskim kvadratom, guvernerjevo palačo ter devetintrideset metrov visoko čarovniško piramido, biser stare majevske arhitekture. Popoldne vožnja v prestolnico Jukatana, Merido. Nastanitev in sprehod po lepo ohranjeni zgodovinski četrti, polni kolonialnih cerkva in palač.

9. DANMERIDA - CHICHEN ITZA - CANCUN (PLAYA DEL CARMEN)

zajtrk, večerja

SKRIVNOSTNI VODNJAKI MAJEVSKE KULTURE
Vožnja v eno najosupljivejših kompleksov majevske civilizacije -  Chicen Itzo. Glavna znamenitost je Kukulkanov tempelj, velikanska stopničasta piramida, posvečena kačjemu božanstvu Kukulkanu. Veličastno stopnišče na severnem delu krasi izklesana ograja, ki se zaključi s kačjo glavo. Popoldne vožnja do letovišča  Riviera Maya, znano po sanjskih, belih, peščenih plažah med Cancúnom in Chetumalom.

10. DANCANCUN (PLAYA DEL CARMEN)

zajtrk, večerja

SLADKO BREZDELJE
Dan namenjen počitku in aktivnostim po lastni izbiri. Plaže, posejane s palmami in bel, droben pesek, so sestavni del počitnic na vzhodni obali mehiškega polotoka Jukatan. Zdi se, kot da bi tekmovale med seboj, katera bo najbolj ugajala turistom. In vse te plaže želijo ugajati le vam.

11. DANCANCUN - EVROPA

zajtrk, polet

HASTA LA VISTA
Prosto do odhoda na letališče. Polet proti Evropi.

12. DANEVROPA - SLOVENIJA

polet

Pristanek na enem izmed evropskih letališč in nadaljevanje leta do Ljubljane oz. bližnjega letališča. 

Cena vključuje:

 • letalski prevoz Ljubljana/bližnje letališče - Mexico City, Cancun - Ljubljana/bližnje letališče 
 • letališke in varnostne pristojbine
 • polpenzion (zajtrk, večerja)  4* v dvoposteljnih sobah, 2 nočitvi v 3*+ z odlično lokacijo
 • 2 nočitvi v all inclusive hotelu (na odohdu 21.4.2024 so 3 nočitve v Cancunu) 
 • plovba z ladjicami v Xochimilco
 • vse avtobusne prevoze po programu
 • angleško govorečega lokalnega vodnika
 • vstopnine za oglede kot navedeno v programu
 • spremstvo in organizacijo potovanja

Predvideni leti iz Ljubljane: 21.4. in 24.12. 2024

Odhod: 21.4.2024 - potovanje traja 13 dni (dodatna nočitev je v Cancunu - počitnice).   

Na novoletnem odhodu lahko pride do manjših sprememb v zaporedju programa zaradi prazničnega urnika posameznih ogledov.  

Doplačila:

DOPLAČILO ZA MANJŠO SKUPINO:

 • med 10 in 14 potniki 210 €
 • med 15 in 19 potniki  150 €
 • med 20 in  24 potniki   60 €

DOPLAČILA na poti:

 • napitnine (tudi otroci) 50 €

DOPLAČILA ob prijavi (za naknadne prijave ne zagotavljamo razpoložljivih mest, prav tako je lahko cena višja):

 • prevoz Ljubljana - letališče Benetke 38 € /smer/osebo
 • enoposteljna soba  420 €, na odhodu 24.12. 630 €  

POPUSTI ob prijavi:

 • otrok od 0 – 12 let na dodatnem ležišču – 10 % (popust se obračuna ob prijavi 2 odraslih oseb in otroka)

OPOMBE:
Triposteljne sobe z enkavorednimi tremi ležišči praviloma v Mehiki niso možne. Alternativa sta dve zakonski postelji (2 osebi si delita zakosnko posteljo, 1 oseba spi sama).     

ORGANIZIRANI PREVOZI:

 • DOPLAČILA na osebo ob prijavi ( za naknadne prijave ne zagotavljamo razpoložljivih mest, prav tako je lahko cena višja) : 
 • prevoz Ljubljana –  letališče Benetke 38 € na smer    
   

LETALSKI PREVOZ:

Program je oblikovan na razpoložljivih mestih na letalu, ki so na voljo v času objave programa. Radi bi vas opozorili, da lahko pride do hitre zasedenosti kapacitet ki so na voljo, prav tako tudi do sprememb s strani letalskih prevoznikov ( ure, dnevi letenja, ukinitve letov), kot tudi do dviga cen. V teh primerih bomo poiskali optimalna nadomestila, z zamiki v dnevih ali odhoda iz bližnjih letališč ( odhod in vrnitev ni nujno iz istega letališča).
Zagotavljamo pa, da program in vsebina ostajata nespremenjena.

P